Stølstur til Sparstadstølen i Sanddalen, Vang i Valdres

Fellestur

Fra dato
12. august kl. 12:00
Til dato
14. august kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Turkatalog2020, Stølsopplevelser
Arrangører
DNT Valdres, DNT Hadeland
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Lyst bli med til Sparstadstølen og være med å støle som de har gjort der siden midten på 1800-tallet, trolig helt tilbake til vikingtiden?
  
Sparstadstølen er en levende støl med 6 kuer og 7 geiter som håndmelkes, all melk blir videre foredlet til gode oster, rømme og smør. Her er ingen elektrisitet, ei heller mobildekning og vann hentes i bekken.

«Drifta her gir trivsel til folk og dyr. Og framtidstro! Og ikke minst, mye god mat ("verdens beste" rømme). Når våren kommer begynner folk og dyr å få konsentrasjonsvansker, tankene går til fjells - å - det frie liv. "O fred og lykke" sitat fra budeia, Katharina.

Turen er fra onsdag til fredag, med overnatting i eget telt. Vi er med på fjøsstell, melking og ysting av hvit og brun ost. I tillegg til kuer og geiter bor det kalver, hester og hunder på stølen.

Ved ankomst onsdag gjør vi oss litt kjent og hilser på folk og dyr før vi setter opp telt og spiser kveldsmat.
 
Torsdag starter dagen når geiter og kuer skal melkes. Etter frokost blir det koking av ost, Katharina forteller historier fra stølen og vi tar del i og får kjenne hvordan livet på stølen er! Det blir rømmegrøt med spekemat og noen smaker av stølens egne oster som dagmåltid. Det er også mulig å gå en liten fjelltur denne dagen om noen ønsker det.
 
Fredag er det stell av dyra og melking av geiter før felles frokost. De som ønsker å avslutte her kan reise hjem ellers så legges det opp til en felles fjelltur etter ønske før hjemreise. 
 
Sparstadstølen er en av seks støler i den lille stølsgrenda i Sanddalen på nordsiden av Vangsmjøsa i Vang i Valdres, fint omkringset av bl.a Vennisfjellet (1776 moh) og Skudshorn (1630 moh). 

Pris per person inkl stølsliv og rømmegrøt torsdag: 650 kr.
 
Det kan også ordnes mat til felles frokost og lunsj, da med spleis av kostnader til dette. For mer info og påmelding, kontakt Venke Fredriksen, valdresalpin@gmail.com tlf:99328832

Alle turer og aktiviteter skal ha påmelding i forkant, med registrering av navn og kontaktinformasjon. For alle arrangører av offentlige arrangement stilles det strenge krav til sporbarhet ved et eventuelt smitteutbrudd, og en mer løselig registrering på oppmøtestedet er derfor ikke tilstrekkelig. Gjennom krav til påmelding holder vi også kontroll på gruppestørrelsen. Ved oppstart av turen/aktiviteten gjennomføres opprop.

Frist for påmelding (se kontaktinformasjon) senest 1. august kl 20:00.

https://www.dnt.no/aktiviteter-covid-19/

 

Stølstur til Sparstadstølen i Sanddalen, Vang i Valdres

Lyst bli med til Sparstadstølen og være med å støle som de har gjort der siden midten på 1800-tallet, trolig helt tilbake til vikingtiden?    Sparstadstølen er en levende støl ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Venke Fredriksen